Willem Wits

WILLEM WITS
Willem Wits, één van de meest opmerkelijke artiesten van de Benelux, lanceert zijn megaproject GODCYCLUS. Wits werkt al ruim tien jaar lang aan dit epische drieluik, bestaande uit een handgeschreven roman, een uitgebreid muziekalbum en een film. Deel twee van de GODCYCLUS, het album ‘GODCYCLUS II: GOD STRAFT’, verschijnt in mei als eerste van de drie delen.

Wits’ werk valt te beschrijven als Gesamtkunst, een combinatie van media rond een centraal verhaal of concept. Daardoor kom je zijn werk tegen in zowel theaters als bioscopen, poptempels en kroegen, musea en de betere boekhandel.

GODCYCLUS
De GODCYCLUS verhaalt over een man die zijn eigen godsdienst sticht om zijn jeugdtrauma’s te verwerken. Dat lees je in de roman ‘GOD LOONT’. Op het album ‘GOD STRAFT’ ontdekt hij hier de keerzijde van, en hij verlaat hij zijn God. In deel drie, de film ‘GOD STERFT’, zie je wat er gebeurt als een God zijn enige volgeling verliest.

Het album ‘GODCYLCUS II: God Straft’ nam Willem Wits op met jeugdvriend en meesterproducer Jurriaan Sielcken. Tezamen maakten zij een tijdloos document, dat muzikaal het midden houdt tussen Igor Stravinsky en Kanye West. Later dit jaar verschijnt de roman GODCYCLUS I: GOD LOONT, die Willem Wits met de hand overschreef. Dit deed hij als live performance tijdens exposities in oa. museum Kunsthal Kade. Het typeert de uitzonderlijk intense werkwijze van Wits.

GESCHIEDENIS
Wits groeide op in tientallen bandjes, vaak met beste vrienden Jelte Tuinstra (Jett Rebel) en Marnix Dorrestein (IX). Met die bands ging hij het hele land door, als belangrijk onderdeel van de inmiddels doorgebroken talentpoel uit Baarn en Soest. Tijdens zijn propedeusejaar won zijn debuutfilm Dertig Meter de prijs voor Best Dutch Short Film op het International Amsterdam Film Festival. Zijn tweede film Moment draaide o.a. in het Van Gogh museum. In het examenjaar van zijn studie ArtScience aan de Kunstacademie / Conservatorium / Universiteit werd Wits gevraagd om mee te spelen in de voorstelling van Herman van Veen. Hij ging twee jaar lang mee op wereldtour als multi-instrumentalist en studeerde ondertussen af. Onderweg leerde Wits dat het vertellen van verhalen, in wat voor vorm dan ook, voor hem het allerbelangrijkste is.

In 2014 gooide Wits het roer om. Hij moest zijn eigen verhaal vertellen. Dit deed hij met zijn debuutalbum ‘Cardboard Boy’, een filmisch collagealbum dat hij opnam in hotelkamers tijdens het toeren met Van Veen.

JOCHIE TOCH
Deze nietsontziende houding heeft Willem Wits rondom zijn tweede album ‘Jochie Toch’ (2015), zijn doorbraak bezorgd. In de twaalf (!) video’s rond dit album ging Wits tot het gaatje, zoals bij ‘Pappa’, waarin Wits op date ging met zestien nietsvermoedende dames, om zich gigantisch te misdragen onder het toeziend oog van geheime camera’s. Het resultaat is even komisch als ongemakkelijk. De dames nemen wraak in De Leuke Meisjes Zijn Op, waarin ze (samen met een dozijn andere meisjes) Willem zo hard mogelijk in zijn gezicht slaan. Deze single werd gereleased met een custom boksbeugel. Nog eentje dan: ‘Knipperflits’, waarin hij acht uur lang een lichtknopje aan- en uitklikt. Deze acht uur durende video maakt in 2017 een tour langs Nederlandse kunstgaleries. Het zegt iets over hoe Wits wisselt tussen disciplines. Niet alleen in zijn video’s is Wits uniek: voor Record Store Day 2016 werd de single ‘Onvervalst Lente’ uitgebracht op wasrol en 5,25” floppydisc, twee media uit respectievelijk 1895 en 1976. De bijhorende documentaire staat op YouTube.

LIVE
Naar aanleiding van Willem Wits’ vroege soloshows haakten er in de loop van 2015 doorgewinterde muzikanten aan om mee te spelen, o.a. bekend van Jett Rebel / Dotan / Herman van Veen / Ladies of Soul. Met deze band speelde hij o.a. in poptempels als Paradiso en Tivoli. Zijn one-man-band show speelde hij o.a. in het Bostheater Amsterdam en de Effenaar. Het werd dé hit van reizend festival Popronde 2016. De onstuimige soloshow, geschikt voor zowel schouwburgen als luidruchtige kroegen, is een unieke combinatie van theater en muziek met zowel ontroerende als hilarische momenten. Binnen drie kwartier wordt er gedanst, gehuild en gelachen. Het ene moment kan je een speld horen vallen, het volgende sta je in een moshpit tijdens een bizarre karaoke-act. Met deze one-man-band is Wits sinds Eurosonic 2017 op toer, onder andere langs Oerol en Amsterdam Fringe.

Management en boekingen: joris@postulartmusic.com
Merchandising: webshop
Facebook